To zwift or not to zwift, that’s the question!

De laatste jaren heb ik het steeds moeilijker om mijn trainingsvolumes rond te krijgen. Dat zware lijf van mij begint zijn sporen na te laten. Het moet al ruim drie jaar geleden zijn dat ik nog onder de 100 kilo gegaan ben. De gewrichten sputteren dan regelmatig al eens tegen. Zeker nu tram 5 heel kortbij komt.

Deze zomer ben ik op regelmatige basis gaan fietsen met een oud-klasgenoot. Meestal op zondagochtend. Ik heb zelfs deelgenomen aan de rit voor amateurs die plaatsvond op het WK parcours in Leuven. Dat was een heel bijzondere ervaring. Onvergetelijk. Mijn fiets heeft echter zijn beste tijd wel gehad. Frank (de bewuste oud-klasgenoot is ook een naamgenoot) raadde me aan om de oude fiets op rollen te zetten om in de winter de fietsconditie op pijl te houden. Hij plantte een gevaarlijk zaadje in mijn hoofd.

Na wat research op youtube bleek het nogal populair je fiets aan een smarttrainer te hangen. Als je dan ook nog een abonnement neemt op zwift (een app van garmin) dan kan je heel realistisch trainen met een hele community van fietsers wereldwijd. Dat leek me het proberen waard. Via tweedehands dan maar direct het topmodel in huis gehaald : de Tacx Neo 2T 2875. Bovendien nog een proefabonnementje van 7 dagen op die zwift app genomen. Een klaar was Kees !

Ik moet zeggen dat het wel even wennen was. Zo in je kelder voor een scherm fietsen. Maar de onwennigheid duurde welgeteld twee ritten. Die ritten zijn zo realistisch, je moet het doen om het te geloven. Het leuke is vooral dat je sowieso iemand tegenkomt die jouw tempo ongeveer rijdt. En als hij (of zij) te snel rijdt, laat je hem (of haar) gewoon rijden en pik je even later in bij iemand anders.

Het heeft heel veel voordelen. Je kan niet omver gereden worden. Je moet nooit stoppen voor een verkeerslicht of andere weggebruikers. Je bent ook nooit alleen, er zitten 24/24 duizenden fietsers online. Je begint wanneer je zin hebt en je stopt wanneer je er genoeg van hebt. Je hoeft geen helm te dragen.

Er zijn ook een paar nadelen. Je zweet je werkelijk een ongeluk. Er is uiteraard geen verplaatsingswind waardoor je enorm opwarmt. Ik heb al een ventilator geïnstalleerd, maar als je serieus borsie geeft, haalt dat ook niet zo heel veel uit. Een ander nadeel is dat je makkelijker gaat stoppen dan wanneer je op de baan bent. Als je een rit rijdt van 100 km op de openbare weg, kan je moeilijk na 50 km stoppen aangezien je niet thuis bent. Op zwift ga je makkelijker stoppen.

Je kan ook deelnemen aan events. Dat zijn speciale ritten die georganiseerd worden met een bepaald doel. Dat kan gaan van een wedstrijd tot een rustige rit samen in groep. Al moet ik zeggen dat dat nooit echt rustig is. Het begint vaak rustig, maar de koersdrift wint het al te vaak van het vooropgestelde doel van de rit.

Hoe dan ook, ik ben heel tevreden van de aankoop en van de nieuwe ontdekking. Ik ben vooral benieuwd wat dit deze zomer zal geven op conditioneel vlak. Binnen vijf maanden word ik 50. Ik zou graag scherp staan tegen dan. We shall see!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s